Šta je affiliate marketing

Affiliate marketing – najjednostavniji način internet zarade.
Zarada se ostvaruje reklamiranjem tuđih proizvoda.

Vlasnik proizvoda isplaćuje procenat od prodaje svakom ko mu dovede novog kupca.

Ako žuriš, preuzmi post u PDF-u pa ga pogledaj kasnije.

Affiliate marketing sistem

Šta je affiliate marketing? Affiliate (čita se afiliejt) marketing je sistem prodaje koji se radi preko interneta.

Vlasnik proizvoda ima sajt na kom prodaje svoje proizvode i ima svoj affiliate program.

Kad kupac obavi kupovinu vlasnik proizvoda ostvaruje zaradu. Od te zarade on isplaćuje unapred određeni procenat od te prodaje onome ko mu je doveo tog kupca.

Šta je affiliate marketar?

Affiliate znači – udružiti se. Zato se affiliate marketing kod nas zove i PARTNERSKI MARKETING.

Affiliate marketar je osoba koja radi affiliate marketing.

On se udružuje sa vlasnikom proizvoda, sa ciljem da pronađe kupce koji će kupiti proizvode koje prodaje vlasnik proizvoda i tako zaradi procenat od te kupovine.

Affiliate marketar se registruje u affiliate program vlasnika proizvoda i postaje njegov partner u prodaji.

Affiliate marketar je posrednik između kupca i vlasnika proizvoda.

Kada affiliate marketar dovede kupca, koji kupi proizvod koji prodaje vlasnik proizvoda, vlasnik proizvoda ostvaruje zaradu.

Od te zarade on isplaćuje unapred određeni procenat (affiliate proviziju) affiliate marketaru koji je doveo tog kupca. Tako affiliate marketar ostvaruje prodaju i zaradu.

Affiliate marketar reklamira tuđe proizvode da bi zaradio affiliate proviziju (procenat) od prodaje.

Elementi affiliate marketinga

Tri osnovna elementa affiliate marketinga su: prodavac, partner i kupac.

PRODAVAC je vlasnik proizvoda koji ima sajt za prodaju svojih proizvoda i svoj affiliate program.

PARTNER ili affiliate marketar ili skraćeno affiliate (afiliejt) je osoba koja promoviše (reklamira) proizvode prodavca.

KUPAC je osoba koja je kliknula na affiliate link partnera, preko njega došla na sajt prodavca i obavila kupovinu.

Kad se to desi partner je ostvario prodaju od koje je prodavac dobio zaradu. Od te zarade prodavac isplaćuje partneru određeni procenat od prodaje, odnosno affiliate proviziju.

Affiliate marketing je trostruko dobitna kombinacija

Prodavac dobija nove kupce koje mu dovode partneri (affiliate marketari) i od njih zarađuje.

Partneri (affiliate marketari) zarađuju svoju affiliate proviziju.

Kupci, preko sajtova partnera, dobijaju relevantne informacije, na osnovu kojih kupuju proizvode koji će im zaista biti korisni.

Kako funkcioniše affiliate marketing?

Pogledaj kratak video

Šta je affiliate program?

affiliate-marketing-program

Da bi postojao sistem affiliate marketinga neophodno je da vlasnik proizvoda ima svoj affiliate program.

To je kompjuterski sistem koji omogućuje da se neko registruje u taj program i dobije svoj affiliate link za promociju proizvoda vlasnika tog affiliate programa.

Affiliate link partnera uvek vodi kupca na sajt prodavca gde se obavlja kupovina proizvoda.

Kompjuterski sistem, preko “kolačića” automatski prepoznaje affiliate link svakog člana tog affiliate programa (partnera) i zna koji član je doveo kog kupca i kome od njih treba da se isplati zarada za dovođenje tog kupca.

Danas skoro svaka uspešna kompanija ima svoj affiliate program. Pogledaj dobar spisak najboljih affiliate programa.

Registracija u pojedinačni affiliate program je besplatna. Većina kompanija će ti dozvoliti da se registruješ u njihov affiliate program iako nisi kupio/kupila njihov proizvod.

Neke kompanije će te odmah primiti u svoj affiliate program i dobićeš svoj affiliate link za promociju te kompanije.

Možda će te, prilikom registracije, pitati kako ćeš promovisati njihov proizvod. Napisaćeš da ćeš ga promovisati na svom sajtu/blogu, FB stranici, YT kanalu i preko svoje email liste.

Neke kompanije će prvo tražiti link tvog sajta da provere da li si dovoljno dobar da promovišeš njihov proizvod.

Može se desiti da te ne prime u affiliate program, ako procene da tvoj sajt nije dovoljno dobar. Tako štite svoj brend od amatera koji misle da se affiliate marketing radi tako što spamuju svojim affiliate linkom.

Šta su affiliate mreže?

Za razliku od pojedinačnih affiliate programa u kojima jedan prodavac ima svoj affiliate program i sam isplaćuje zarade svojim partnerima koji su mu doveli nove kupce, postoje i takozvane affiliate mreže.

Prvu affiliate mrežu reffer-it-com. lansirao je 1997. godine Wayne Marciano.

Affiliate mreže su sajtovi koji povezuju prodavce (vlasnike proizvoda) i partnetre (affiliate marketare) koji promovišu proizvode prodavaca.

Prodavci se registruju na te mreže i nude svoje proizvode. Zatim se partneri registruju na te mreže i onda mogu da izaberu prodavce koji su registrovani na toj affiliate mreži čije proizvode žele da promovišu.

Kada partner dovede kupca onom prodavcu čije proizvode je promovisao, onda mu zaradu (affiliate proviziju) isplaćuje ta affiliate mreža, a ne prodavac koji je ostvario zaradu.

Dakle, sve je u organizaciji te affiliate mreže. Zato ta affiliate mreža uzima svoj procenat zarade i od prodavaca i od partnera (affiliate marketara).

Najpoznatije affiliate mreže danas su: Amazon, Rakuten, Commision Junction, Shareasale, ClickBank, Digistore24, Fiverr, JVZoo, WarriorPlus, Affiliaxe, eBay, PartnerStack.

affiliate-mreze

Affiliate mreže nisu najbolji izbor za početnike u affiliate marketingu. Ko želi da se registruje na njih kao partner, treba da prođe složenu proceduru prijave i verifikacije naloga.

Zatim treba da prođe određenu proveru, da bi uopšte mogao da promoviše proizvode. One najčešće traže da partner već ima razvijen sajt na engleskom jeziku. Zatim postoje razna pravila vezana za način promocije proizvoda.

Još jedna negativna stvar je ta što većina affiliate mreža ima odrđen minimalni limit za podizanje ostvarene zarade. Na primer 100$. To znači da partner ne može da podigne svoju zaradu sve dok ona ne bude minimalno 100$ ukupno.

Takođe, postoji i problem načina isplate zarade za nas sa Balkana. A pored toga, affiliate mreže se isplate samo ako se promocija radi globalno i na engleskom jeziku.

Kako se registruju prodaje?

Registracijom u affiliate program prodavca partner dobija svoj affiliate link u kom je njegov jedinstveni kod.

Affiliate program prodavca ima kompjuterski sistem koji automatski prepoznaje preko čijeg partnerskog affiliate linka je neki kupac došao na sajt prodavca.

To se prati preko kodova koji se nazivaju “kolačići” (Cookies).

Svaki prodavac u okviru svog affiliate programa određuje koliko će biti trajanje tih “kolačića”.

Na primer, u najpoznatijem affiliate programu Amazon, trajanje tih kolačića je samo 24 sata. U većini affiliate programa je trajanje “kolačića” 30 ili 60 dana.

Šta to znači? Ako je trajanje “kolačića” 30 dana, to znači da ako kupac danas klikne na affiliate link partnera i preko njega dođe na sajt prodavca, on može da obavi kupovinu bilo kada u narednih 30 dana i partner će ostvariti zaradu.

Sistem “kolačića” ima još jednu veliku prednost za partnere (affiliate marketare). Mnogi affiliate programi su online prodavnice sa velikim brojem proizvoda.

Kad kupac klikne na affiliate link partnera i preko njega dođe na sajt prodavca, on može da kupi bilo koji proizvod na sajtu i partner koji ga je doveo će ostvariti zaradu od tog proizvoda koji je njegov kupac kupio.

ovako-radi-affiliate-marketing

Vrste affiliate zarada

Postoje 3 vrste affiliate zarada:
pay per sale, pay per lead i pay per click

Ubedljivo najčešća je opcija pay per sale – plaćanje po prodaji. To je opcija kada partner zarađuje ako dovede nekog na sajt prodavca i ako ta osoba obavi kupovinu.

Dakle, partner je doveo kupca i ostvario prodaju proizvoda.

Opcija pay per lead – plaćanje po lidu (lid je osoba koja je pokazala neko interesovanje za proizvod, ali još nije kupila ništa) znači da prodavac plaća partneru ako preko svog affiliate linka dovede osobu koja će na sajtu prodavca uraditi neku drugu akciju, a ne kupovinu. Na primer da da se registruje na sajtu, da uradi neku anketu, da se upiše na email listu prodavca i slično.

Pošto nije ostvarena prodaja, zarada partnera je znatno manja nego u opciji pay per sale.

Opcija pay per click – plaćanje po kliku znači da partner na svom sajtu postavi baner (sliku) koji je linkom povezan na sajt prodavca. Prodavac, preko svog affiliate sistema, prati koliko je ljudi kliknulo na taj baner koji je postavljen na sajtu partnera i plaća partneru po broju tih klikova.

Ovde je affiliate zarada najmanja. Nije ostvarena prodaja niti je osoba koja je kliknula na baner uradila drugu akciju (kao u opciji pay per lead). Samo je došla na sajt prodavca.

Kada je nastao affiliate marketing?

Model affiliate marketinga je 1994. osmislio, patentirao i sproveo u praksu William J. Tobin, vlasnik kompanije PC Flowers &Gifts.

Affiliate marketing je postao poznat širom sveta kada je 1996. Amazon pokrenuo partnerski program, pozivajući affiliate marketare da na svoje sajtove postavljaju linkove do Amazona i dajući im % od svake prodaje.

Jeff Bezos, vlasnik Amazona, danas je najbogatiji čovek na svetu sa bogatstvom procenjenim na 200 milijardi dolara!

Da li je affiliate marketing legitiman?

Naravno da jeste. Affiliate marketing je jedna od najrazvijenijih svetskih industrija. Svake godine se u svetu kroz affiliate marketing “okreću” milijarde dolara.

Prema podacima Internet savetničkog biroa (Internet Advisori Bureau IBA) u Velikoj Britaniji su 2006. godine kroz affiliate marketing ostvarene prodaje vredne 2 milijarde funti, dok je ta cifra u 2012. godini bila 9 milijardi funti.

Američka Svezna trgovinska komisija (Federal Trade Commission) je 2000. godine objavila smernice za affiliate marketing. Dokument pod nazivom “Dot Com Disclosures: Information about Online Advertising” pomogao je jačanju legitimiteta affiliate marketinga u svetu.

Dokument je dopunjen 2008. godine i od blogera se traži da jasno pokažu svoj odnos sa kompanijama koje promovišu. Ili “u prevodu” da ne smeju da sakrivaju svoje affiliate linkove, nego moraju da ih jasno pokažu na svom sajtu.

Affiliate marketing je legitiman i priznat svuda u svetu i može se raditi bez ikakvih problema, za razliku od takozvanog Multi Level Marketinga (MLM).

Neke najveće MLM kompanije su morale da plaćaju sudske kazne od nekoliko stotina miliona dolara zato što su njihovi promoteri obmanjivali ljude da će lako ostvariti velike zarade.

Zato je Facebook zabranio reklamiranje MLM marketinga.

U affiliate marketingu nema nikakvih obmana.

Promovišu se i prodaju konkretni proizvodi (fizički ili digitalni). I većina vlasnika proizvoda koji se promovišu kroz affiliate marketing nudi svakom kupcu vremensku garanciju za povraćaj novca ako nije zadovoljan proizvodom.

prednosti-i-mane-affiliate-marketinga

Prednosti affiliate marketinga

Ne treba kreirati proizvod

Ne moraš da trošiš vreme i znanje da bi napravio/napravila svoj proizvod za prodaju. Zato što u affiliate marketingu promovišeš tuđe proizvode.

Minimalni ulog

Možeš pokrenuti affiliate biznis sa minimalnim ulaganjem. Trebaju ti samo sajt i autoresponder za email marketing.

Za ozbiljan sajt treba da zakupiš domen i hosting. Domen košta 10-15$ godišnje, a dobar hosting 40-50$. Pogledaj post – FastComet hosting recenzija. Najbolji email autoresponder je MailerLite.

Nemaš kontakt ni sa prodavcem ni sa kupcem

Affiliate marketar je samo posrednik između prodavca i kupca. Kad se registruješ u affiliate program dobijaš svoj affiliate link.

Tvoj posao je da na svom sajtu promovišeš taj proizvod. Kad neko na tvom sajtu klikne na tvoj affiliate link, on ide na sajt prodavca da obavi kupovinu. Sve ide potpuno automatski.

Nemaš nikakav kontakt ni sa prodavcem ni sa kupcem.

Prodavac obezbeđuje kupcu sve

I proizvod i račun i isporuku i garanciju i uputstva za korišćenje i tehničku podršku i apdejte proizvoda. Tvoj posao, kao affiliate marketara, je samo da promovišeš proizvode.

Promocija više proizvoda

Možeš promovisati proizvode različitih prodavaca. Nema nikakvog ograničenja. Što više proizvoda promovišeš, veće su ti šanse za zaradu. Zar to nije logično?

Za razliku od MLM-a, gde ti kompanija koju promovišeš zabranjuje da reklamiraš druge MLM kompanije.
Zar to nije nelogično?

Ako neko veruje u kvalitet prizvoda MLM kompanija, zar nije logično da napravi svoj sajt, da na njega postavi proizvode različitih MLM kompanija i da ih linkuje do njihovih sajtova? Tako bi imao daleko veće šanse za prodaju i zaradu.

sta-je-affiliate-marketing

Neograničena zarada

Pošto možeš promovisati neograničen broj proizvoda različitih prodavaca, ne postoje ograničenja u pogledu visine zarade.

Sve zavisi od tebe!

Mogućnost ostvarivanja pasivne zarade na 2 načina

Pasivna zarada je kad jednom odradiš posao i na osnovu toga dobijaš redovnu mesečnu zaradu.

Najpoznatiji primer je izdavanje nekretnina. Jednom kupiš nekretninu i svakog meseca imaš redovnu pasivnu zaradu (kiriju) od izdavanja te nekretnine, koju si jednom kupio/kupila.

1. načinPromocijom proizvoda za koje se plaća mesečna članarina, kroz affiliate marketing, ostvaruješ pasivnu zaradu.

Jednom nađeš kupca za takav proizvod i onda svakog meseca dobijaš pasivnu zaradu, sve dok on plaća svoju mesečnu članarinu za taj proizvod.

Postoje mnogi digitalni proizvodi za čije korišćenje se plaća mesečna članarina. Najpoznatiji primer su autoresponderi.

Pasivnu zaradu možeš ostvariti u mom Affiliate programu – Znanje i Zarada.

2. način – Drugi, posredni, način ostvarivanja pasivne zarade kroz affiliate marketing je pisanje izuzetno kvalitetnih blog postova, koji će se rangirati na prvoj strani Google pretrage.

Ako imaš blog post koji je u vrhu Google pretrage i u kom je tvoj affiliate link za neki proizvod, ljudi će stalno dolaziti na taj tvoj blog post i kupovati taj proizvod preko tvog affiliate linka.

Pogledaj post – FastComet hosting recenzija

affiliate-marketing

Nedostaci affiliate marketinga

Treba puno znanja. Za uspešan affiliate marketing, koji donosi redovnu zaradu, treba stalno učiti. Treba poznavati razne oblasti: izrada sajta, content marketing, copywriting, SEO, prodaja, email marketing, video marketing …

Treba puno vremena. Affiliate marketing je dugoročni biznis. Najpre treba ulagati puno vremena u edukaciju. Zatim treba ulagati mnogo vremena u kreiranje sadržaja. I na kraju treba dosta vremena dok stekneš dovoljno veliku publiku koja će stalno posećivati tvoj sajt (saobraćaj – traffic).

Nema brze zarade. U affiliate marketingu nema zarade “preko noći”. Najčešće je ptrebno 6 – 12 meseci stalnog kreiranja dobrog sadržaja (blog postova, videa, lid magneta) da bi stekao/stekla dovoljno publike i počeo/počela da ostvaruješ nekakvu minimalnu zaradu, na početku. Ali, posle toga, kada napraviš dovoljno sadržaja i stekneš dovoljno publike, zarada počinje da raste brže i više.

Ne postoji kontrola prihoda. Kada jednom počneš da ostvaruješ affiliate zaradu od nekog proizvoda, to ne znači da ćeš je stalno ostvarivati. Sve zavisi isključivo od broja tvojih prodaja svakog meseca. Ako u nekom mesecu ne ostvariš prodaju, nećeš imati nikakvu zaradu. Takođe, mogu se desiti promene kod tog prodavca kog promovišeš.

Na primer, Amazon je 2020. odjednom smanjio affiliate provizije za mnoge proizvode, što je prepolovilo zarade njegovih affiliate partnera. Zato treba promovisati proizvode različitih prodavaca. “Ne treba držati sva jaja u jednoj korpi”.

Najuspešniji affiliate marketari

Postoji ogroman broj ljudi koji manje ili više uspešno rade affiliate marketing. Evo liste najuspešnijih affiliate marketara.

Možda najpoznatiji je Pat Flynn, vlasnik platforme smartpassiveincome (SPI), za koga kažu da zarađuje preko 50 hiljada dolara mesečno.

Drugi je John Chow, vlasnik sajta johnchow.com, koji zarađuje oko 45 hiljada dolara mesečno.

Tu je i Darren Rowse, vlasnik sajta problogger, sa mesečnom zaradom od oko 40 hiljada dolara.

Naravno, ovo su samo neki najpoznatiji.

Većina njih prodaje svoje kurseve, koji im donose možda i veću zaradu od ove koju ostvaruju kroz affiliate programe.

Primer uspešnog affiliate marketinga

Evo primera kako je Pat Flynn, koga sam gore pomenuo kao jednog od najuspešnijih, zarađivao puno koristeći sistem – indirektne promocije.

On je kreirao puno korisnih sadržaja (blog postova i videa o tome kako se pokreće i kako se uspešno radi podcast (podkast). Podcast je audio sadržaj.

U svim tim sadržajima je, indirektno, pominjao i mikrofon koji on koristi i preporučuje. Svuda je postavljajo svoj affiliate link za kupovinu tog mikrofona. I tako je ostvario veliku affiliate zaradu od prodaje tog mikrofona.

sta-je-potrebno-za-affiliate-marketing

Kako početi affiliate marketing?

Za ozbiljan i uspešan affiliate marketing potrebne su 2 stvari: sajt/blog i autoresponder.

Prva stvar je da imaš TVOJ sajt/blog. Sajt je tvoj tek kada zakupiš domen i hosting.

Pogledaj post – FastComet hosting recenzija

Zaboravi besplatne platforme (Blogger, Wix, Weebly). To je za amatere koji imaju hobi, a ne biznis.

Samo ozbiljan sajt, na zakupljenom hostingu, nad kojim imaš punu kontrolu, donosi zaradu. Sajt je tvoja kancelarija koja radi 24 sata dnevno. Na sajt dovodiš saobraćaj (traffic), odnosno posete, sa Google pretrage i društvenih mreža. Na sajtu konvertuješ posetioce u kupce, kroz email marketing.

Druga stvar je da imaš nalog na nekom autoresponder servisu. Najbolji je MailerLite.

Pogledaj video – Kako napraviti MailerLite nalog.

ODMAH treba da počneš da gradiš svoju email listu. Email marketing je najmoćniji način da dođeš do kupaca i zarade.

kako-izabrati-affiliate-proizvode

Kako izabrati proizvode za promociju?

Za uspešan affiliate marketing najbolje je da promovišeš proizvode koje voliš i koje i sam/sama koristiš. Ne treba da promovišeš neki proizvod samo zato što nudi veliku affiliate proviziju. Pogotovo ako te ta oblast ne zanima.

Publika jasno vidi da li promovišeš nešto sa srcem i stvarnim ubeđenjem ili želiš da “uvališ” nešto da bi zaradio/zaradila.

Od čega je najlogičnije da počneš? Kao što sam već napisao, za ozbiljan affiliate biznis trebaju ti sajt i autoresponder.

Za ozbiljan sajt, treba da zakupiš domen i hosting.

Zato je najlogičnije i najprirodnije da prvo promovišeš tu kompaniju kod koje si zakupio/zakupila hosting za svoj sajt. Jer i sam/sama već koristiš taj hosting.

Osim toga, najveće affiliate provizije daju upravo hosting kompanije. Pogledaj koji hosting ja preporučujem.

Ozbiljan sajt se pravi na WordPress platformi, tako što se na nju postavi neka WordPress (WP) Tema.

Zato je sledeći logičan korak da promovišeš WordPress Temu koju i sam/sama koristiš.

Sledeći korak je da radiš email marketing. I da promovišeš autoresponder servis koji i sam/sama koristiš. Naravno, sve ovo nije obavezno.

Ako imaš neku svoju oblast interesovanja, koja će biti glavna tema tvog sajta, promovisaćeš proizvode iz te oblasti.

Ko plaća najveće provizije?

Da ostvariš zaradu preko interneta treba da imaš sajt. Za sajt treba da imaš hosting. Onda je sasvim prirodno i logično da promovišeš kompaniju čiji hosting koristiš.

Najveće affiliate provizije plaćaju hosting kmpanije

Možeš besplatno da se registruješ u Affiliate program svake hosting kompanije i dobiješ affiliate link za njenu promociju.

Svaki put kad neko zakupi njihov hosting preko tvog affiliate linka ti dobijaš jednokratnu zaradu od 50$ do 125$. Zavisi od broja kupaca (tvojih prodaja) koje dovedeš u jednom mesecu.

Nađi u jednom mesecu 6 ljudi koji će zakupiti hosting preko tvog affiliate linka i dobićeš 6x75=450$. Nađi 11 ljudi u toku meseca i zaradićeš 11x100=1.000$. Nađi 21 i tvoja zarada je 21x125=2.625$.

Da to ostvariš, treba da imaš WP sajt i blog post sa recenzijom tog hostinga. I YouTube kanal sa video recencijom hostinga.

Pogledaj post – FastComet hosting recenzija

sustina-affiliate-marketinga-gif

Kako se radi affiliate marketing?

Osnova affiliate marketinga je deljenje vrednosti a ne deljenje affiliate linkova!

Radi se tako što se registruješ u affiliate program one kompanije čiji proizvod želiš da promovišeš. Dobiješ svoj affiliate link za promociju tog proizvoda ili te kompanije.

Zatim na svom WordPress sajtu i blogu pišeš blog postove (jednom sedmično), na svom YouTube kanalu praviš videa (2-3 puta sedmično) i na svojoj Facebook stranici postavljaš objave (3-7 puta sedmično). To je deljenje vrednosti.

Tema svih tih sadržaja koje praviš treba da bude vezana za proizvod (tržišnu nišu tog proizvoda) koji promovišeš.

Na primer, ako promovišeš neki softver za pravljenje i editovanje videa, onda treba da praviš korisne sadržaje koji se tiču pravljenja i editovanja videa.

I onda, kroz sve te sadržaje, INDIREKTNO promovišeš taj proizvod od kojeg ćeš ostvariti affiliate proviziju.

Napraviš video tutorijal – Kako se edituje video. Kažeš da je to urađeno pomoću određenog softvera i u opisu videa staviš svoj affiliate link za kupovinu tog softvera.

Pogledaj deo videa Affiliate Marketing Tutorial For Beginners, koje je uradio Darrel Wilson i koji sam preveo za tebe, o tome kako se radi affiliate marketing.

Klikni na ikonicu dole desno (okreni telefon vodoravno)

Kako se NE radi affiliate marketing

Ne radi se tako što deliš svoje affiliate linkove uz poruke

“Najbolja ponuda. Sigurna kompanija. Siguran program. Zarađuj dok spavaš. Ostvari finansijsku slobodu. Registruj se odmah. Kupi odmah. Zaradi iz udobnosti svog doma radeći 2 sata nedeljno. Zaradi lako i brzo. Napiši da u komentaru. Za info u inbox.”

Ako postavljaš ovakve objave, zapitaj se ovo:
Zašto bi neko, ko te uopšte ne poznaje, kupio baš od tebe?
Kad to isto što ti nudiš može kupiti preko bilo čijeg linka.

Kada ovako odmah staviš svoj affiliate link, onaj ko to vidi kliknuće na tvoj link i videće koji je to proizvod ili kompanija. Otići će na Google i YouTube i pronaći sve o tome.

Ako mu se sviđa, kupiće preko linka onoga ko mu je dao najviše vrednosti i dodatnih informacija o tom proizvodu.

Neće kupovati od tebe zato jer im prethodno nisi dao/dala nikakvu vrednost

affiliate-partnerski-marketing

Za koga jeste affiliate marketing?

Affiliate marketing JESTE za ljude koji uživaju u sticanju novih znanja i veština. Za ljude koji su vredni, strpljivi, uporni i ne odustaju tako lako.

Za ljude koji shvataju da je prodaja nešto pozitivno i vredno i da je cilj prodaje pomoći nekome da reši svoj problem.

Za ljude koji žele da pokrenu internet biznis koji će im donositi zaradu. Koji žele da ulože vreme i novac u taj biznis.

Za ljude koji žele da svakodnevno i ozbiljno rade taj biznis.

Za ljude koji žele da dele vrednosti i svoje znanje, kreiranjem korisnih, kvalitetnih i relevantnih sadržaja.

Za ljude koji žele da pomažu drugima.

Za koga nije affiliate marketing?

Affiliate marketing NIJE za ljude koji ne žele i ne vole da uče.

Za ljude koji su lenji. Za ljude koji misle da se zarada može ostvariti brzo i lako, bez ikakvih znanja i veština.

Za ljude koji su nervozni i sve žele da ostvare na brzinu. Za ljude koji nisu spremni da ulože 6-12 meseci svakodnevnog rada da bi došli do redovne affiliate zarade.

Za ljude koji žele da samo što pre podele svoj affiliate link da bi neko nešto kupio i da bi oni zaradili. Za ljude koji ne žele da ulože vreme i novac u svoj biznis.

Za ljude koji ne žele da zakupe domen i hosting za svoj sajt.

Za ljude koji ne žele da rade email marketing. Za ljude koji misle da je dovoljno da samo povremeno podele svoj affiliate link na društvenim mrežama i da će tako zaraditi.

Za ljude koji “nemaju vremena” da svakodnevno uče i rade svoj biznis. Za ljude koji ne žele da kreiraju korisne sadržaje i ne vole da dele svoje znanje i pomažu drugima.

Šta su authority sajtovi?

Authority sajt je biznis model koji je danas najuspešniji u oblasti affiliate marketinga.

Authority sajt je sajt/blog koji je specijalizovan za usku tržišnu nišu.

Na takvom sajtu se nalaze blog postovi koji detalnjo, stručno i opširno objašnjavaju temu kojoj su posvećeni. To su blog postovi tipa “Ultimativni vodič za nešto” ili postovi sa listama “10 najboljih proizvoda u nekoj oblasti”.

Dakle, pre svega, oni dele veliku vrednost. Dele detaljne i korisne informacije. Zahvaljujući tome oni postaju autoritet za tu tržišnu nišu. Zato ljudi veruju njihovim procenama.

I onda tu dolazi affiliate marketing. U svakom blog postu na authority sajtu su affiliate linkovi do svakog proizvoda koji se tamo pominje. Najčešće su to affiliate linkovi do Amazona.

Authority sajtovi su veoma optimizovani za pretraživače. Zato su njihovi postovi na prvim mestima u Google pretrazi.

Velika većina ljudi, pre nego što se odluči za kupovinu, ide na Google i pretražuje informacije o proizvodu koji želi da kupi. I tada im se u vrhu pretrage pojavljuju takvi authority sajtovi.

Ljudi kliknu i dođu na njih i tu dobiju prave, kvalitetne i relevante informacije. I naravno, kliknu na affiliate link na tom sajtu koji ih vodi na Amazon da kupe proizvod. Jer su na tom authority sajtu dobili prave informacije pomoću kojih su doneli odluku o kupovini.

Tako ovi sajtovi, zahvaljujući odličnoj optimizaciji imaju na hiljade poseta dnevno. I naravno, prave veliki broj prodaja.

Na taj način ostvaruju veliku pasivnu zaradu. Jednom objave kvalitetan blog post i on im svakog dana donosi nove posete sa Google pretrage, nove kupce i pasivnu zaradu.

Primeri takvih najuspešnijih authority sajtova su:

NerdWallet za finansije, Wirecutter za razne kućne proizvode, DatingAdvice za upoznavanja, PCPartPicker za kompjutere, ThePointsGuy za putovanja, AbbyLavson koja piše o nekoliko tema. Između ostalog i o blogovanju i tako dalje.

Od koga učiti affiliate marketing?

Za početak ti predlažem da pročitaš blog post Istoka Pavlovića o affiliate marketingu.

Evo i dela intervjua sa Istokom Pavlovićem koji je uradio Ivan Kosogor. Tu Istok govori kako se osećao kada je ostvario prvu affiliate zaradu.

Klikni na ikonicu dole desno (okreni telefon vodoravno)

Pogledaj vebinar o affiliate marketinguNedim Šabić.

Od sadržaja na engleskom pogledaj vodič za affiliate marketing koji je uradio Neil Patel. I naravno, affiliate marketing vodič koji je napravio Pat Flynn.

Kako pokrenuti svoj affiliate program?

Sve do sada sam pisao iz ugla affiliate marketara, partnera koji promovišu tuđe proizvode. Ali, postoji i ugao prodavca.

Danas svako može pokrenuti i svoj affiliate program.

To može biti posebno korisno manjim firmama. Na primer, kod nas ima dosta tih firmi koje se bave proizvodnjom neke svoje kozmetike. I dosta njih je pokrenulo affiliate program.

Tehnički, postoji dosta online platformi preko kojih se može pokrenuti sopstveni affiliate program.

affiliate-program-znanje-i-zarada

Moj affiliate program Znanje i Zarada

U mom affiliate programu Znanje i Zarada promovišemo 2 moja digitalna proizvoda.

Video kurs – Kako da postaviš ceo Marketing sistem za promociju svog biznisa.
Učionica za internet zaradu – Membership program sa mesečnom članarinom.

Uz ova 2 proizvoda promovišemo i jednu hosting kompaniju.

U mom affiliate programu Znanje i Zarada možeš da ostvariš i aktivnu (jednokratnu) zaradu, promocijom Video kursa i pasivnu (mesečnu) zaradu, promocijom Učionice.

Ako želiš da saznaš sve o mom affiliate programu Znanje i Zarada, klikni na dugme ispod.

Najčešća pitanja o affiliate marketingu

cesta-pitanja-o-affiliate-marketingu

Da li je affiliate marketing lak?

Affiliate marketing je, teoretski, najjednostavniji način da ostvariš internet zaradu. Treba “samo” da reklamiraš tuđe proizvode. Ali iako je jednostavan, affiliate marketing nije nimalo lak. Zahteva puno učenja, puno rada i vremena.

Da li je affiliate marketing pogodan za početnike?

Za odgovor na ovo pitanje pogledaj iznad poglavlja:
Za koga jeste, a za koga nije affiliate marketing.

Da li mogu da radim affiliate marketing ako ne znam engleski?

Teoretski, možeš. Samo ćeš morati da koristiš Google Translate, jer je većina stvari na engleskom jeziku. Najbolje je kad imaš direktnu pomoć i nekoga da te vodi. Pogledaj iznad poglavlje Moj affiliate program Znanje i Zarada.

Koliko košta affiliate marketing?

Registracija u bilo koji affiliate program je besplatna. Tako da, teoretski, ne košta ništa. Možeš početi bez ulaganja.

U praksi, ipak treba uložiti novac. Prvo treba uložiti u zakup domena i hostinga za sajt. Onda, možda, u neki online kurs za edukaciju, u neke dodatne alate i na kraju u oglašavanje.

Kako početi affiliate marketing?

Početnicima preporučujem da promovišu pojedinačne kompanije, a ne da se odmah uključuju u affiliate mreže.

Pogledaj iznad poglavlja: Kako se radi affiliate marketing? Kako se Ne radi? Kako izabrati proizvode za promociju?

Da li je potrebno imati sajt?

Teoretski, nije potrebno. Ali, praktično, nema ozbiljnog affiliate biznisa ako ne zakupiš domen i hosting i ne napraviš saj/blog. Pogledaj Kako početi affiliate marketing?

Koliko se može zaraditi?

Teoretski, zarada je neograničena, ali sve zavisi od tebe. Zavisi od toga koliko ćeš ozbiljno učiti i raditi svoj affiliate biznis. Neophodno je da imaš mentalni stav preduzetnika. Da affiliate marketing shvatiš kao svoj ozbiljan biznis i da ga učiš i radiš svakodnevno. Samo tako možeš ostvariti zaradu.

Kada se može ostvariti zarada?

Opet, sve zavisi od tebe i od toga koliko ozbiljno radiš.

U praksi, najpre treba mnogo da učiš (da pogledaš mnogo blog postova i mnogo videa).

Zatim treba da napraviš sajt/blog, da povežeš na njega autoresponder, da napraviš neki lid magnet, da napišeš bar desetak kvalitetnih blog postova, da napraviš bar desetak korisnih videa na svom YouTube kanalu, da stalno postavljaš korisne objave na svojoj Facebook stranici.

Sve to je neophodno da bi stekao/stekla publiku kojoj ćeš posle moći da promovišeš affiliate proizvode. Za sve to, u praksi, potrebno je bar 6 do 12 meseci.

Da li moram imati firmu?

Ne moraš da registruješ firmu da bi se bavio/bavila affiliate marketingom. Pogotovo ne u početku. Ali, kasnije, ako dođeš do toga da ostvaruješ redovnu i veću zaradu, raspitaj se o tome u nadležnim institucijama.

Da li se plaća porez na zaradu?

U svakoj ozbiljnoj državi se plaća porez na svaku zaradu.
Ali, koliko su ozbiljne ove naše balkanske države?

Ako tek počinješ affiliate marketing, ne treba odmah da brineš o tome. Kad počneš da ostvaruješ neku redovnu zaradu, onda se raspitaj o tome kako se plaća porez.

Da li na jednom sajtu mogu promovisati sve proizvode?

To nije preporučljivo, ako su proizvodi iz različitih oblasti (niša). Ako napraviš sajt/blog o putovanjima, nelogično je da na njemu promovišeš proizvode za mršavljenje.

Ali, ako napraviš sajt/blog o internet zaradi, onda je logično da na njemu promovišeš i hosting kompaniju i WordPress Temu i autoresponder softver i neki softver za editovanje videa. Jer su to sve proizvodi potrebni za internet zaradu.

Većina hosting kompanija ima 3 paketa hostinga. Najjeftiniji je obično za 1 sajt (domen), a ona 2 paketa su za više sajtova.

Ako želiš da promovišeš proizvode iz različitih oblasti, zakupiš hosting paket za više sajtova. Na njemu praviš posebne sajtove za oblasti proizvoda koje promovišeš.

Da li je dobar Google AdSense?

Google AdSense je opcija da dozvoliš da Google objavljuje na tvom sajtu reklame raznih firmi.

Pre svega, to nije affiliate marketing. Zatim, to se ne isplati ako nemaš na hiljade poseta mesečno na svom sajtu.

I na kraju, to deluje loše za posetioca koji je došao na tvoj sajt da sazna nešto o affiliate proizvodu koji promovišeš. Odmah će videti da tebi nije cilj da njemu pomogneš, nego da mu samo “uvališ” nešto da bi ti što pre zaradio.

Da li može da se radi na telefonu?

Ozbiljan internet biznis se radi preko kompjutera. Telefon je samo informativni alat. Ne možeš na telefonu da uređuješ svoj WordPress sajt i da praviš i edituješ videa.

Da li mogu da pravim blog o temi koja me zanima?

Naravno da možeš, ali nećeš zaraditi ništa ako ne prodaješ nešto preko bloga. Poenta je da praviš blog sa temom vezanom za affiliate proizvode koje promovišeš. Da bi zaradio/zaradila prodajom tih proizvoda.

Da li postoje domaći affiliate programi?

Postoje domaći affiliate programi na Balkanu.

Tu su najzastupljenije domaće hosting kompanije, a zatim kompanije koje prodaju kozmetiku.

Ukucaj u Google pretrazi temu koja te zanima i affiliate program. Na primer, kozmetika + affiliate program.

Ali, generalno, affiliate provizije domaćih firmi su znatno manje od stranih firmi u istoj oblasti.

Na primer, hosting paket na nekoj domaćoj kompaniji košta 30$ i daju affiliate proviziju 50%, što je 15$. A strane hosting kompanije daju affiliate proviziju za sličan hosting paket 50$.

Preuzmi besplatnu E-knjigu

Poklon za tebe – Kompletan vodič kroz affiliate marketing

sta-je-affiliate-marketing-e-knjiga

Zaključak

Affiliate marketing je promocija tuđih proizvoda radi ostvarivanja zarade (affiliate provizije).

Affiliate marketing je najjednostavniji način ostvarivanja zarade preko interneta. Iako je jednostavan, nije lak. Treba puno rada i vremena da se dođe do zarade.

Video tutorijali

dburic com fb slika

Pogledaj Play Liste na mom YouTube kanalu.

Preporučeni video

Prijavi se na moj YouTube kanal i klikni na zvonce da dobijaš obaveštenja kad objavim video. Dodaj me za FB prijatelja i lajkuj moju Facebook stranicu. Piši na dburic.com@gmail.com

Ovo je 1 od 222 videa u mom Video kursu

VIDEO KURS

Kako da postaviš Marketing sistem
za promociju svog internet biznisa

Klikni na dugme i saznaj
sve o Video kursu

Preuzmi poklon

Došao/došla si do kraja. Zaslužuješ poklon.

I ovo će ti biti korisno …

Tvoje pitanje ili komentar bi mi mnogo značili da poboljšam sadržaj koji kreiram. Upiši ispod svoj komentar ili pitanje.
Klikni na dugme Load Comments.

2 thoughts on “Šta je affiliate marketing”

 1. Čitao sam dosta o ovom načinu zarade na internetu.
  Kupio sam i par kurseva na ovu temu, ali ovo što ti iznosiš je baš pun pogodak u srž Affiliate marketinga.
  Pored toga, nudiš mnogo alata i sviđa mi se konkretan pristup u primerima za njihovo korišćenje.
  Mislim da će mnogim posetiocima ovaj blog posta na 8 strana biti dragocena pomoć u razvijanju njihovog online biznisa.

  Reply
  • Hvala Zaviša na komentaru i lepim rečima. I ja se nadam da će ovaj blog post biti vemoma koristan svakome koga zanima mogućnost zarade preko interneta kroz affiliate marketing. Jer mislim da je affiliate marketing najjednostavniji način da se dođe do zarade na internetu, pogotovo za početnike u internet marketingu.

   Reply

Leave a Comment